2012. aasta RIBA auhindade võitjad – UK 50 parimat uut hoonet

Briti Arhitektide Kuninglik Liit (RIBA) avalikustas 2012. aasta RIBA auhindade võitjad. RIBA auhinnad anti väljapaistva arhitektuuri eest 50 hoonele Ühendkuningriigis ja üheksale hoonele mujal Euroopa Liidus. Aasta hoone auhinnale ehk RIBA Stirling Auhinnale nomineerijad valitakse 59 RIBA auhinna võitnud hoone seast.

Selle aasta võitjad varieeruvad liivaluite kujulisest majast Londoni Olümpia 2012 staadiumini, ooperipaviljonist Hispaania härjavitluse areeni radikaalse transformatsioonini. Selle aasta võitjate läbivaks teemaks on suured avalikud kunstihooned – neid on kokku kümme. Paljud neist on masu-eelse kunsti rahastamise tulemus – sellel hoonetüübile on loomulik pikk valmimisperiood. Kaunilt valminud projektide hulka kuuluvad ka Bath’s Holburne Museum (Eric Perry Arhitektid) ja Hepworth Wakefield (David Chipperfieldi Arhitektid).

Värskendav on see, et suurem osa RIBA kõikvõimalike žanride auhinna saajatest asuvad regionaalsetes linnades. Kaks UK armastatud mereäärset linna on rannajoonele üllatavaid lisandusi ehitanud, näiteks Turner Contemporary Margate linnakeses on ka linna majanduslikku olukorda tugevalt parandanud.

Selle aasta võitjad ilmestavad trendi, mida võiks kutsuda „säästvalt šikk“, läbi mõeldud hoonete puhul on kasutatud valitud materjale, rõhuga tekstuuril, omapäral ja keskkondlikul efektiivsusel. Lancshire’i linnas asuv Brockholesi Looduskaitseala külastajate keskus on hea näide – see on puidust „ulpiv küla“, mille eesmärgiks on suurendada looduse nautimise kogemust ning seda kadestusväärselt väikese energiakuluga.

Olemasoleva linnamaterjali oskuslik „kokkuõmblemine“ olemasoleva ruumi taaskasutamise ja –leiutamisega on teine läbiv teema. Märkimisväärsed näited on Londoni uus Exhibition Road tänavaruum ja Central St Martin’s Campus. Muljetavaldavad linnaprojektid nagu Kevin McCloudi majaprojekt, The Triangle Swindonis ja uus Lyric Theatre Belfastis demonstreerivad, kuidas kasutada efektiivselt ära kokkupressitud linnaruumi.

„RIBA auhinnad on juba peaaegu 50 aastat peegeldanud Briti arhitektuuri muutumist ja toonud välja disainitrende,“ kommenteeris RIBA president Angela Brady. „Eriti hea on näha, et isegi säästuaegadel saame me siiski ehitada nutikaid ja kõrgekvaliteedilisi hooneid, mis näitavad tänapäeva vajadusi ja parandavad meie igapäevaelu. Kohtunikel oli väga hea meel näha nii palju läbi mõeldud innovaatilisi projekte ning ilusate materjalide kasutamist. Need projektid on tõesti erutavad ja innustavad. Suurepäraste hoonete hulk garanteerib hea nimekirja neist, kes kandideerivad selle aasta teises pooles RIBA Stirlingi Auhinnale, ning illustreerib kvaliteedi väärtust arhitektuuris.“

2012. aasta RIBA auhinna võitjad:

National Museum of Scotland, Edinburgh
Gareth Hoskins Architects

Bogbain Mill, Maryburgh
Rural Design

Dundee Council Civic Office, Dundee
Reiach and Hall Architects

Kuid auhinnasaajaid oli rohkemgi. Palju rohkem. Jätka lugemist siit http://www.dexigner.com/news/25297#ixzz1yt6GZldF