Miks defineerib uus LG OLED tehnoloogia kogu tööstusharu?

Iga mõne aja tagant jõuab pilti mõni uus tehnoloogia, mis muudab tööstusharu igaveseks. Valge OLED on üks sellistest tehnoloogiatest.

Kogu tööstusharu oli ootustest tulvil juba enne, kui me CES 2012 Las Vegase messil oma 55-tollist OLED TV telerit esitlesime. Kõik teadsid, et meie arendajad töötavad millegi tõeliselt erilise kallal ning et uue OLED tehnoloogia turuletulemine pöörab kõik pea peale.

Toode ise on suurepärane. See on maailma kõige õhem (4mm!) ning kergem (7,5kg!) 55-tolline OLED TV teler, millel on vapustav pildikvaliteet ning stiilne disain. Värviesitused on 120% NTSC standardist ning must on tõeliselt must. Ja muide, teleri protsessor saab kontrollida piksleid individuaalselt eraldi.

Tegelikult, kui ausalt öelda, siis OLED tehnoloogia ise polegi nii teab mis uus. Uus on oskus panna see tehnoloogia edukalt toimima nii suurel ekraanil. LG polnud kusjuures ainus teleritootja, kes tutvustas Vegases OLED telerit, kuid oleme oma tuumiktehnoloogia osas äärmiselt enesekindlad ja julgeme öelda, et me oleme siiski ainsad, kellel esimene OLED mudel edukalt välja kukkus.

Tavaline OLED kasutab 3värvi piksleid – punast, rohelist ja sinist, mis on siis vajadusel kokku segatud. LG W-OLED kasutab seevastu aga 4 värvi piksleid, olles lisanud valge alapiksli, et täiustada värvide esitust. Lisaks oleme lisanud ka Color Refiner rakenduse veelgi loomulikemate värvide ning laia vaatenurga võimaldamiseks.

Milline on erinevus ning miks tegi LG valiku just W-OLEDi kasuks?

Alustame esmalt RGB tüüpi teleritest.

Tehnoloogia on põhimõtteliselt sama, mida kasutatakse nutitelefonide OLED ekraanide juureski. Üldiselt võib öelda, et arendajad on asetanud iga RGB alapiksli peale õhukese metallkatte, et mängida värvide ja valgusega ekraanil. Selline tehnoloogiasaavutus on imetlust väärt. Probleem on ainult selles, et seda tehnoloogiat on pea võimatu kohandada suurte ekraanidega. Miks?

Lühidalt selgitades asetsevad RGB pikslid horisontaalsetes ridades nagu pärlid niidil, mis asetsevad tihedalt üks-teise peal. See on päris peen tegevus. Juhtub see, et metallkate vajutab keskpikslid alla ning pärlitele sarnaselt vajub see longu. Teisisõnu pole see kõik suurte ekraanide puhul piisavalt tasakaalus. Lisaks on osutunud sinist värvi pikslite vastupidavus suureks väljakutseks, mis omakorda tõstatab teleri eluea küsimuse. Mitte keegi ei tahaks ju osta telerit, millel paari aasta pärast sinine värv enam ei kuva?!

Lahendus nendele probleemidele on aga meie W-OLED tehnoloogia. Nagu öeldud, kasutame 4 värvi piksleid – punast, rohelist, sinist ja valget, millele lisaks on meil Color Refiner rakendus. Rohkemate värvidega pikslite puhul on värviedastus täpsem. Color Refiner tagab, et värvid oleksid samad ja täpsed ka laiema vaatenurga (kuni 178 kraadi) puhul, mis tähendab, et teler on vaadatav pea mis tahes toa otsast ning seejuures on garanteeritud, et värvid on alati kvaliteetsed ja samad.

LG W-OLED ongi edukas just seetõttu, et kasutame Colo Refinerit ja mitte metallkatteid ning pikslid on paigutatud vertikaalselt, mitte horisontaalselt. Nii ei teki nn “longuvajumist”, mis omakorda tähendab, et displei võib olla suurem ja on vastupidavam. Meie tehnoloogiaga on hetkel võimalik toota 47-tollist kuni 80-tolliseid telereid, aga see on alles algus. Meie tehnoloogia stabiilsus tähendab samuti ka seda, et ekraan toetab Ultra Definition’it, mis on 4 korda kõrgem kui Full HD!

Lisaks on nutikas pikslite järjestamise meetod tootnud suurepärast ja kvaliteetset pildi. See tähendab, et vaatajad saavad nautida elutruud pilti ja 3D objekte, nii nagu neid päris elus meie ümber kogeda võib.

Oh, ja veel – tehnoloogiaspetsialistide seas oli LG OLED teleri esitlusel nii palju elevust ja entusiasmi, et CNET omistas meie 55-tollisele OLED telerile 2012 CES messi “Best of Show” auhinna. Ja tõesti, meie insenerid väärivad seda!

Selline ongi LG OLED tehnoloogia, mis seisab nüüdsest tõenäoliselt päris mõnda aega tööstusharu eesotsas.