IPS: kindel võitja LCD monitoride sõjas

LCD telerid on vallutanud ligi kolmandiku telerite turust. Kuid mitte kõik LCD ekraanid pole võrdsed. IPS-tüüpi ekraan on siin esirinnas.

IPS ekraan

Rääkides LCD teleritest, on võimalik välja tuua ainult kahte tüüpi ekraane: VA ehk Vertical Alignment ja IPS ehk In Plane Switching. Peamine erinevus nende kahe vahel on vedelkristallide asetus: VA tüübi puhul asetsevad kristallid vertikaalselt, IPS tüübi puhul aga horisontaalselt.

VA ekraanidel on nii häid kui ka halbu omadusi. Sellised ekraanid suudavad hästi valgust blokeerida ning luua sügavaid kontraste. Samas kasutavad VA tüüpi ekraanid nn mittehomogeenset elektrilist välja, mis takistab vedelkristallidel kiiret ja sujuvat reageerimist. IPS kuvaritel on homogeenne elektriline väli, mis võimaldab vedelkristallide kiiret reaktsiooni ning väga laia vaatenurka, säilitades sealjuures pildi teravuse ja värvid.