Reisietikett: kehakeel

Kui Sa peaksid juhuslikult astuma Nepalis üle kellegi jalgade, ei pruugi Sa aimatagi, et oled hakkama saanud ühe surmtõsise sealse tabuga. Kuigi enamik kohalikke on sellistel juhtudel valmis etiketi rikkumised andeks andma, oleks ju ikkagi parem kursis olla. Sestap toomegi oma lugejateni mõned näpunäited etiketi paremaks järgimiseks, kui reisida erinevatesse maailma osadesse.

Näiteks ei tohiks Aasias mitte kunagi puudutada oma jalaga kellegi teise keha, sest jalga peetakse kõige madalamaks inimese kehaosaks. Kui see siiski kogemata peaks juhtuma, vabanda, ning katsu oma käega antud inimese käsivart ning seejärel kohe oma pead. Samuti ei tohiks jalaga osutada inimeste ega objektide suunas või toetada jalgu istudes lauale-toolidele.

Žest

Pea meeles, et Jaapanis pead enne sealsetesse vannidesse (kutsutakse onsen‘ideks) sisenemist end kindlasti üle keha puhtaks pesema. Vastasel juhul muutub vannivesi jaapanlaste mõistes räpaseks. Lisaks tuleks rätikuga katta kõik intiimkehaosad.

Jaapani vann

Inimesed Itaalias on emotsionaalselt palju demonstratiivsemad kui mitmed teised rahvused. Nii ei tohiks imeks panna, kui juhtud Itaaliat külastades saama palju põsesuudlusi ja kallistusi või kogema pikaleveninud käepigistusi. Samuti on seal tavaline, et ka kaks meest või naist, kes on lihtsalt head sõbrad, kõnnivad tänaval käest kinni. Lisaks ei peeta trügimist avalikes kohtades ebaviisakaks, seega ei tohiks võõramaalased seda isiklikult võtta. Kõik Itaalias käibki nii! Et asi põnevam oleks, toome välja mõned kehakeele tõlgendused, mida Itaalias reisides kohata võib.

Itaalia kehakeel

Jätka lugemist lonelyplanet.com veebilehel.