Tervist, võõras!

Homo sapiens‘i erakordne edulugu on nelja tähtsa faktori tulemus: intelligents, keel, oskus asju osavalt töödelda nii, et neist saab vormida tööriistu ning koostöö. Läbi ajaloo on antropoloogid uurinud nii üht kui teist tunnust, et selgitada välja see kõige olulisem. Hetkel on kõige moodsam uurimusobjekt koostöö. Täpsemalt, miks on inimesed nii koostööaltid inimestega, keda nad absoluutselt ei tunne ning kes võivad teisi ka petta.

Inimene

Suured uurimistööd, mis hõlmasid endas põlvkondade uurimist, erinevate keeruliste mudelite loomist ja muud sellist, jõudsid järeldusele. Nagu teadlased ennustasidki, on isekuse hind usaldamisest suurem. Seega – kasulik on olla usaldav isegi siis, kui oled mõned korrad petta saanud! Kui sellele mõtlema hakata, siis kõlab väga loogiliselt.

Kui soovid teemast rohkem lugeda, siis uuri vastavasisulist artiklit The Economist’i veebilehelt.