Ilma iseärasused

Me elame planeedi Maa mõistes väga huvitavas ja mitmekesises kohas. Nimelt on meil neli aastaaega: külm talv, värske kevad, soe suvi ning jahe ja värviküllane sügis. Siiski tuleb ette erandlikke juhtumeid, kus ilm ei käitu nii, nagu ta seda kalendri järgi võiks teha. Toomegi välja paar juhtumit, kus ilm on üllatanud oma ebatavalise muutlikusega.

Lõuna Dakota

Kui kähku võib temperatuur muutuda? Oli ilus talvine päev Spearfishi linnas, kui temperatuur näitas 20 krõbedat külmakraadi. Seejärel aga tõusis temperatuur järsult – lausa 27 kraadi võrra, 7 soojakraadini. Ja seda kõike ainult kahe minutiga!

Bostoni linn suvel, aastal 1816

Aastal 1816 purskas Mount Tambora vulkaan ning sellest eraldunud tuhk ja tolm katsid atmosfääri. Päikeselaike oli näha isegi palja silmaga. Lääne Euroopas, USA kirdeosas ja Kanadas võis pakast kohata isegi mais ja juunis. Sel ajal sai külma ja nälja tõttu surma umbes 1800 inimest, sest kogu põllusaak nendes piirkondades hävis. Vulkaanipurske tagajärjena võis isegi juulis ja augustis jõgede ning järvede pealt jääkirret näha.

Meie võime seega oma Eesti ilmaoludega vägagi rahul olla!

Loe ebatavalisest ilma muutlikusest edasi listverse.com veebilehelt.