Mõistatuslikud paradoksid

Maailmas on palju asju, mida me ei mõista või ei saagi mõistma. Loogika võib öelda üht, kuid tegelikkus hoopis midagi muud. Siinkohal toome teile ära mõned huvitavamad paradoksid.

Eesel

Buridani eesli paradoks on näitlik kirjeldus inimese otsustusvõime puudumisest. See viitab paradoksaalsele olukorrale, kus eesel on asetatud kahe täiesti võrdse kvaliteedi ja suurusega heinakuhja vahele ning kuna ta ei suuda otsustada, kumba esimesena süüa, sureb ta nälga. Lisaks on sama asja kujutatud ka mehega, kes on nii näljas kui janus ning ta on asetatud toidu ja joogi vahele. Ka tema seisab seal liikumatult. Selle paradoksi järgi on tehtud ka mitmeid poliitilisi satiiripilte.

Habemeajaja paradoks. Kujutage ette, et ühes väikeses linnakeses elab vaid üks habemeajaja. Ja iga mees selles linnakeses ajab habet. Nagu ikka, mõni mees laseb habemeajajal seda teha ning mõni saab sellega ise hakkama.

Habemeajaja

Loogiline oleks ju järeldada: habemeajaja ajab habet ainult neil, kes endal ise habet ei aja. Nüüd saame küsida aga küsimuse: kas habemeajaja ajab endal habet? Selle reegli järgi saame kaks seletust. Kui habemeajaja endal ise habet ei aja, peab ta järgima reeglit ja endal habet ajama. Kui habemeajaja ajab endal habet, siis ta reegli järgi ei tohiks endal habet ajada!

Veel mitmetest põnevatest paradoksidest loe Listverse.com veebist.