Bondilt, James Bondilt õpitud trikid

Uue James Bondi raamatu “Carte Blanche” autor Jeffery Deaver kirjutab Wall Street Journalis salaagentide igapäevatööst ning spiooninippidest, mille ta on sisse kirjutanud ka oma raamatutesse.

James Bond

Inimesed arvavad tavaliselt, et spioonitöö seisneb ülisalajastesse hoonetesse sissemurdmises, õhušahtides ronimises, laserkiirte vahel akrobaatika tegemises jne. Või siis istuvad salaagendid Jack Baueri stiilis ülikalliste monitoride taga, samal ajal arvutitest salajasi andmeid alla laadides. Tegelikkuses moodustavad suure osa spiooni tööst hoopis sellised tegevused nagu ajalehtede lugemine, teleka vaatamine, avalike raportite lugemine jne.

Arvad, et Sind jälitatakse? Kui sa kõnnid linnas jalgsi, siis ära kunagi vaata oma selja taha, vaid kasuta poodide vaateaknaid peeglina. Vastasel juhul annab Sinu jälitaja oma ülesande lihtsalt teisele agendile üle. Tee mitmeid suvalisi pöördeid ning astu sisse poodidesse, et veenduda, et sa tõepoolest oled jälitajate objektiks. Poodides soorita ka mingi ost, et jätta mulje, et poodi minek oligi Su eesmärk ning et Sul pole aimugi, et sind jälitatakse.

Kui Sa ise oled jälitaja rollis ning jälitad kedagi, kes tavatseb ennast sageli maskeerida, siis jäta meelde oma sihtmärgi 3 peamist tunnust: pikkus, õlgade laius ja selle suhe keha ning peaga, ning jalgade nurk (suunaga sisse- või väljapoole).

Kui Sul endal on vaja maskeeruda, siis jäta meelde, et vähem on rohkem. Maskid „töötavad” ainult teatud distantsi kauguselt. Kõige olulisem on tähelepanu pöörata hoopiski hammastele – kasuta hambakatteid, et saada endale koledad hambad. Isegi kui keegi teadlikult proovib Sinuga silmsidet hoida, siis ikkagi püüab inimese suu endale esimesena tähelepanu ja jääb seega ka paremini meelde.

Rohkem salaagentide nippe leiad Deaver’i artiklist.