Teadmised rahvahulkadest

Suurte rahvahulkade käitumine on tihtilugu ettearvamatu ning vahel koguni surmav. Siiski on põhjust arvata, et ka see jälgib teatud lihtsat reeglistikku. Arvatavasti käituvad inimesed rahvahulkades sarnaselt molekulidele vedelikus. Seega, kui peaks tekkima soov või vajadus ennustada rahvahulga käitumist, saab esmased järeldused teha seda mustrit järgides.

Rahvahulk

Olemasolevad rahvahulkade käitumisest ülevaadet andvad mudelid just seda teevadki, koheldes liikuvaid inimmasse vedelikena. See töötab kuni punktini, kus inimeste arv rahvahulgas on juba liiga suur ning nende liikumine liialt kaootiline, et teha ennustusi nende võimaliku käitumise kohta. Just seetõttu on Mehdi Moussaid koostöös oma kolleegidega Toulouse’i Paul Sabatier’i Ülikoolist teinud radikaalse uuendusliku ettepaneku – selle asemel, et kohelda inimesi rahvahulgas molekulidena, tuleks neid vaadelda kui inimolendeid, kellel on tahtevõime. Muidugi on inimeste eesmärgid rahvahulgas liikumisel seejuures üpris lihtsad – saada kusagile ja jääda sinna. Aga need siiski on eesmärgid!

Loe rahvahulkade käitumismustrite kohta täpsemalt The Economist’i veebilehelt.