Sümbolitest ja traditsioonidest seoses lihavõtetega

Kristlased tähistavad lihavõtteid, et mälestada Jeesus Kristuse ülestõusu. Järgnevalt toome välja mõned huvitavamad faktid lihavõtetega seotud sümbolitest ja traditsioonidest.

Lihavõttemunad

  • Inglise munga ja õpetlase Püha Bede järgi tulenevad lihavõtted (inglise keeles Easter) Anglo-Saksi kevade jumalanna Eostre järgi.
  • Keskaegses Euroopas olid munad paastu ajal keelatud. Sellel ajal üle jäänud munad kas keedeti või üritati mõnel teisel viisil säilitada. Seetõttu on munad lihavõtte toidulaua üks peamisi komponente või kingitus lastele ja teenijatele. Lisaks sellele on munadel ka sümboolne tähendus uue elu ja viljakuse kohta.
  • Õigeusu kristlased Kesk-Idas ja Kreekas värvivad mune ka erkpunaseks, et sümboliseerida Kristuse verd.
  • Jänesed ja küülikud on ühed kauaaegsemad viljakuse sümbolid. Jäneste toomine lihavõtet traditsioonide juurde on arvatavasti pärit Saksamaalt, kus on alguse saanud ka muinasjutud lihavõttejäneste kohta, kes peitsid laste rõõmuks mune. Sakslastest immigrandid Ameerikas (eriti Pennsylvania osariigis) tõid selle traditsiooni endaga kaasa ja levitasid seda ka laiemalt. Samuti küpsetasid nad lihavõteteks jänese kujuga kooke ja ilmselt olid nad ka esimesed šokolaadist jäneste ja munade valmistajad.
  • Lihavõttekaardid said aga alguse viktoriaanlikust Inglismaast, kui üks kirjatarvetemüüja lisas joonistusele, millel oli kujutatud jänest, ka oma tervituse. Maailma suurima õnnitluskaartidega tegeleva ettevõtte American Greetingsi andmetel on lihavõtted tänapäeval üks kõige populaarsemaid pühasid kaartide saatmiseks. Nimelt on lihavõtted neljandal kohal peale jõule, sõbrapäeva ja emadepäeva.

Lihavõtetega seotud traditsioonidest on võimalik pikemalt lugeda Factmonsteri veebilehelt.