Maailm pärast YouTube’i ja TED konverentsivideote ilmumist

Tasuta online videote võidukäiku võib nii mõneski mõttes võrrelda ajalehtede ilmumisega inimeste igapäevaellu. Nii YouTube kui TED konverentsidest tasuta interneti riputatud videod on loonud aluse uute globaalsete kogukondade tekkeks, mis annavad liikmetele nii võimalused kui ka motivatsiooni näidata oma oskusi ja laiendada kujutluspiire. Kuna online videod on vallandanud tohutu uuendustelaine väga erinevatel elualadel, siis kokkuvõttes on see suurendanud globaalset andekust ja aidanud kogu maailmal saada targemaks.

Chris Anderson TED konverentsil

Oleme ju kõik näinud vapustavaid videosid erakordselt andekatest tantsijatest või lauljatest ning saanud osa kaasakiskuvatest kõnedest. Näiteid võib leida tõesti kõikidelt elualadelt. Seoses sellega on TED konverentside kuraator Chris Anderson täheldanud huvitavat tõsiasja – pärast seda, kui konverentsikõnesid hakati üles riputama internetti, on muutunud kõnepidajate käitumine. Eelkõige väljendub see selles, et 18-minutilist kõnet on hakatud palju põhjalikumalt ette valmistama ja mõningatel juhtudel võib selleks kuluda nädalaid või lausa kuid.

See on aga toonud inimesteni aina rohkem kõnesid, mis ühelt poolt on ülipopulaarsed, kuid teisalt tõstavad latti järgmiste esinejate jaoks järjest kõrgemale. Nii on ka kõigi teiste valdkondade puhul, et iga järgnev silmapaistev video loob uue standardid ja seda lausa globaalsetes mõõtmetes.

Pikemalt saab arutlusest antud teemal lugeda TED konverentside kuraatori Chris Andersoni loost veebilehel wired.com