Kuidas teha oma idee „kleepuvaks“?

Kui võrrelda häid mõtteid ja uudiseid kuulujuttudega, siis kipub nii olema, et kuulujuttude eluiga on hoopis pikem ja inimestel kauem meeles ja keelel. Kuidas aga teha nii, et ka head mõtted püsiksid kaua ringluses?

Made to Stick

Chip Heath ja Dan Heath on välja andnud raamatu „Made to Stick“, mis annab nõu, kuidas muuta oma ideed ja mõtted selliseks, et nad „kleepuksid“ just sinna, kuhu te soovite. Mida siiski silmas pidada, et idee ja mõte saaks sobivalt “kleepuv”?

  1. Lihtsus – „kleepuv“ idee on lihtne ja jääb hästi meelde
  2. Ootamatus – kui idee pakub üllatusmomenti, tekitab ta enda vastu huvi ja uudishimu
  3. Emotsioonid – idee peaks inimestes suutma tekitada mingit emotsiooni
  4. Konkreetsus – idee selgus aitab kaasa meeldejäämisele
  5. Usaldusväärsus – idee ei tohiks baseeruda valele
  6. Lugu – „kleepuv“ idee peaks suutma jutustada mingi loo