Kuuturism

Venemaa föderaalne kosmoseagentuur Rosskosmos pakub kõigile huvilistele võimalust lennata ümber Kuu. Turist, kes reisi eest on nõus välja käima 100 miljonit USA dollarit ehk ligikaudu 1,3 miljardit Eesti krooni, saadetaks teele Baikonuri kosmodroomilt. Tervelt nädal reisist veedetaks rahvusvahelises kosmosejaamas ISS ning seejärel algaks tagasitee Maale. Seni on ülikallist teenust kasutanud ja kosmoselaeva Sojuz pardal kosmosesse lennanud juba 3 inimest.

Kuuturism pilt

Esimene elusolend sisenes kosmosesse 1957 aastal 3.novembril. Nõukogude kosmoselaeva Sputnik reisijaks oli varjupaigast leitud koer Laika, algse nimega Kudryavka. Eksperiment oli teadlastele oluline kuna tõestas, et elus reisija võib peale orbiidile saatmist taluda kaaluta olekut ning elama jääda.

Järgmise läbimurde kosmoseteaduses tegid ameeriklased 1969 aastal, mil esimese inimesena astus Kuu pinnale Neil Armstrong. Erinevalt Laikast, kes suri mõne tunni möödudes peale orbiidile jõudmist stressi ning ülekütmise tagajärjel, naasid Apollo 13 pardal olnud kolm astronauti koju elusalt ja tervelt.