Sushi

Sushi on viimaste aastatega leidnud tee paljude eestlaste südamesse. Teame kõik, et tegemist on Jaapani traditsioonilise köögi osaga, kuid milline oli paljude meelisroa ajalugu Jaapanis kohapeal, on paljude jaoks kindlasti tume maa.

Sushi

10nda sajandi Jaapanist pärinevas käsikirjas ilmneb, et sushi, mis otsetõlkes tähendab “haput”, oli hapendatud kala ja riisi segu ja seda konservis. Nüüdisaegne Tokyo-tüüpi sushi koosneb äädikaga maitsestatud riisipallist, mis on kaetud viilutatud mereandidega, leiutati alles 19nda sajandi alguses. Sellal oli sushi kiirtoit, mida valmistati ja müüdi kioskilaadsetes poodides. Tervishoiu huvides olid sushikatted soojendatud või marineeritud.

Sellegipoolest oli see kohalik toit, mida pakuti ainult Tokyos ning regioonides olid levinud erinevad sushi tüübid. 1950ndatel saavutas Tokyo-tüüpi sushi tänu külmikute levikule üleriigilise populaarsuse ning tänapäeval tähendab sõna “sushi” ainult Tokyo-tüüpi sushit.