Kandilised arbuusid

Kandiliste arbuuside idee pärineb Jaapanist Shikoku saarelt ning on tegelikkuses juba paarkümmend aastat vana. Mõtte geomeetriliste aedviljade kasvatamisest käisid põllumehed välja praktilistel kaalutlustel, kuna kohalikud väikepoodnikud kurtsid, et suured arbuusikogud ei mahu kastidesse ega külmkapi riiulitele ära.

Arbuus

Kandiliste viljade kasvatamine ei ole iseenesest keeruline ning ebatavaline välimus ei muuda ka arbuusi maitseomadusi. Arbuusitaim istutatakse maha peale öökülmi, juuni alguses. Kui esimesed viljad kasvavad tennisepalli suurusteks, pannakse need kuubikujulistesse kastidesse, mis on hea ventilatsiooni, suletud kaane ja väädiavaga. Varajases kasvustaadiumis anumasse asetatud vili täidab kasvades kogu anuma ning võtab selle kuju.

Lisaks sellele, et kandilisena mahuvad arbuusid paremini riiulitesse, võimaldab uus kuju kulude kokkuhoidu veol ja ladustamisel ning vähenevad ka vigastusi kauba transpordil. Esimesed müügile jõudnud partiid ei olnud siiski mõeldud laialdasemaks tarbimiseks, vaid pigem ekstravagantseteks kingitusteks, kuna ühe arbuusi hind ulatus 10 000 jeenini ehk ligikaudu 1000 Eesti kroonini.