Planeet Marsi pinnavormid

USA kosmoseagentuuri NASA poolt kosmosesse saadetud automaatjaamal oleva kaameraga tehtud ülesvõtted paljastavad Marsi ebatavaliselt rikkalikud pinnavormid. HiRise kaamera fotodel on näha, et Punasel planeedil leidub nii liivaluiteid, jääliustikke, kraatreid kui ka vee uuristatud kuristikke.

Planeet Mars

Kaamera asub Marsi ümber tiirleval automaatjaamal Mars Reconnaissance Orbiter. 2005. aastal välja saadetud automaatjaama kaamera on teinud pilte ka Marsi merede ja jõgede sängidest, mis viitavad sellele, et Punasel planeedil võis kunagi olla ka kaua otsitud vett. Nüüdses fotodeseerias on näha suuri liivaluiteid, mis asuvad Proctori kraatrina tuntud koha sees, sulavaid jääliustikke ning kuristikke. Lisaks fotode tegemisele on HiRise kaamera võimeline tegema kindlaks pinnamoodustiste mineraalse struktuuri.

Planeet Mars

Võimsad teleskoopilised läätsed võimaldavad maastikus eraldada isegi kuni 1,2-meetriseid detaile. Tänu kõrge resolutsiooniga fotodele saab kokku panna üsna kena pildi, milline võib välja näha Punase planeedi pind. NASA teadlaste sõnul läheb seda informatsiooni tulevikus vaja siis, kui hakatakse ette valmistama mehitatud missiooni Marsile.