Šokolaad

Šokolaad on viimastel aastakümnetel üks enim vaidlusi tekitanud toiduaineid. Teadlased on viinud läbi mitmeid uuringuid ning aja jooksul on šokolaadi ümber tekkinud hulgaliselt müüte, nii tema kahjulikkusest kui kasulikkusest.

Šokolaad

Kuigi šokolaad jõudis Euroopasse suhteliselt hilja, ulatub selle ajalugu aastatuhandete tagusesse aega. Teadaolevalt elasid Maajad metsikute kakaopuude kasvualal Lõuna-Mehhikos ning oskasid juba 6. sajandil kakaoube röstida, pastaks hõõruda ning vürtside ja vee abil valmistada jooki nimega chocolatl. Maajade kultuuris mängis šokolaad tähtsat rolli nii igapäevaelus kui ka usurituaalides ning erinevates tseremooniates.

Šokolaad

Suurematesse Euroopa riikidesse jõudis kakao peamiselt 17. sajandil. Tegu oli esimese stimuleeriva joogiga, kuna tee ja kohvi võeti siin kasutusele tunduvalt hiljem. Tormiline areng šokolaadi tootmises leidis siiski aset alles 19. sajandil, mil õpiti valmistama piimašokolaadi ning kakaopulbrit. Esimese šokolaaditahvli leiutajaks peetakse firmat Fry&Sons, kes 1847. aastal tuli turule tol ajal uudse maiustusega.