Monopoly

Monopoly on maailma üks kõige populaarsemaid lauamänge. Tegu on kapitalistliku ärimänguga, mis on siiani keelatud paljudes kommunistlikes maades. Mängijate eesmärgiks on kinnisvara targalt ostes, rentides ja müües saada kõige rikkamaks mänguriks platsil.

Monopoly

Monopoly leiutas 1933. aastal ameeriklane Charles B. Darrow, kes nagu paljud teisedki kaasmaalased, oli suure majanduskriisi ajal töötu. Tema unistuste ideeks oli luua mäng, mis teeks inimestele rõõmu ja annaks veidi tunnetust paremast elust.

Esimesed 5000 eksemplari tellis Darrow ise kohalikust trükikojast kuna firma Parker Brothers pidas mängu tavainimesele liiga keeruliseks. 1935. aastal nad siiski mõistsid, et tegu võib olla tõsise „kullaauguga” ning ostsid Monopoly idee ära.

Alates sellest ajast on mängu müüdud enam kui 200 miljonit eksemplari, Monopoly on müügil enam kui 80 riigis ning seda on tõlgitud paljudesse keeltesse, sealhulgas 2001. aastal ka Eesti keelde. Lisaks sellele on mängu valmistatud veel šokolaadist ning kullast ja hõbedast. Iga nelja aasta tagant korraldab Monopoly tootja lausa ülemaailmsed Meistrivõistlused, et välja selgitada Monopoly maailma parim mängur.